dia tidak akan MENYENTUHMU sebelum bernikah denganmu...
dia tidak akan MEMANGGILMU SAYANG sebelum bernikah denganmu...
dia tidak MELIHAT AURATMU sebelum bernikah denganmu...
dia tidak akan menyebabkanmu LALAI DARI MENJADI HAMBA ALLAH YANG BAIK.
wallahu'alam. :)

Tuesday, April 19, 2011

Ukhtiku....Kamu Cantik :)Ukhtiku, kamu cantik sekali......


Tapi hanya di mata manusia. Sedangkan yang Maha Kuasa tak pernah memandang rupa atau pun bentuk tubuh kita. Namun Ia melihat pada hati dan amal-amal yang dilakukan hamba-Nya.

Ukhti, kamu cantik sekali......

Tapi cantik fizikal tak akan pernah abadi. Saat ini para pesolek boleh berbangga dengan kemolekan wajah ataupun bentuk tubuhnya. Namun beberapa saat nanti, saat wajah telah menua, rambut pun kusut dan berubah warna putih semua, tubuh tak lagi tegak, membongkok termakan usia, tak akan ada lagi yang boleh dibanggakan. Lebih-lebih jika telah memasuki liang lahat, tentu tak akan ada manusia yang mahu mendekat.


Ukhti, kamu cantik sekali....
.

Tapi kecantikan hanyalah pemberian dan untuk apa dibangga-banggakan? Sepantasnya kecantikan disyukuri dengan cara yang betul. Mensyukuri kecantikan bukanlah dengan cara mempamerkan gambar atau mengikuti bermacam pertandingan untuk membandingkan rupa, sedangkan hakikatnya wajah itu bukan miliknya.

Tidakkah engkau jengah bila banyak mata lelaki ajnabi yang memandang berhari-hari? Tidakkah engkau malu ketika wajahmu dinikmati tanpa izizn kerana engkau sendiri yang mempamerkannya. Atau rasa malu itu telah punah, musnah? Betapa sayangnya jika demikian sedangkan ia sebahagian dari keimanan.


Ukhti, kamu cantik sekali....

Tapi apa manfaat pujian dan kekaguman seseorang? Adakah ia akan menambah pahala dari-Nya? Adakah darjatmu akan meninggi di sisi Ilahi setelah dipuji? Tak ada yang menjamin wahai ukhti. Mungkin malah sebaliknya, wajah cantik itu menjadikanmu tak punya harga di hadapan-Nya, kerana kamu tak mampu memelihara sesuai dengan ketentuan-Nya.

Ukhti, kamu cantik sekali...

Kecantikan itu harta berharga, bukan barang murah yang boleh dinikmati dengan mudah. Dimana nilainya jika setiap mata begitu berleluasa memandang cantiknya rupa. Dimana harganya jika kecantikan telah ditatap sesuka hati, dipandang-pandang?. Dimana kehormatan sebagai hamba tuhan jika setiap orang, baik ia adalah seorang kafir, musyrik atau munafik begitu mudah menikmati wajah para muslimah?

Ukhti, kamu cantik sekali.....

Alangkah indah jika kecantikan fizikal itu dipadu dengan kecantikan hatimu. Apalah erti cantik rupawan bila tak memiliki keimanan. Apalah guna tubuh molek memikat bila tak ada rasa malu yang lekat. Cantikkan dirimu dengan cahaya-Nya. Cahaya yang bersinar dari hati benderang penuh keimanan. Hati yang taat sentiasa patuh pada syariat. Hati yang taqwa, yang selalu menjalankan perintah dan menjauhi larangan-Nya. Hati yang sederhana, yang tak berlebihan dalam segala urusan dunia.

Ukhti, kamu cantik sekali......

Maka tampillah cantik di hadapan penciptamu kerana itu lebih bererti dari pada menampilkan kecantikan pada manusia yang bukan mahrammu.
Tampillah cantik di hadapan suamimu, kerana itu adalah sebahagian dari jihadmu. Mengabdi pada manusia yang kamu kasihi demi keredhaan Ilahi.

Tampillah cantik, cantik iman, cantik batin, cantik hati, kerana itu lebih abadi.


sumber : Catatan RENUNGAN N KISAH INSPIRATIF

No comments:

Post a Comment